понедељак, 9. јун 2014.

Jafa torta

Potrebno za 4 kore

12 belanaca

8 žumanaca

12 kašika šećera

20 kašika mlevenih oraha

4 kašike brašna

4 kašike ulja


Beli fil:
4 žumanca
600 ml mleka
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanil šećer
250 g margarina sa ukusom slatke pavlake

crni fil
250 gr margarina sa ukusom slatke pavlake
100 g crne čokolade menaz 
220 g mlevenih oraha
120ml vode
220gr secera kristal
1 vanilin secer
Jtreba vam jos
4 kutije jafa keksa
200gr slaga
150gr sok od pomorandze
Priprema kore :)Za jedan koru : 3 belanca umutiti sa postepenim dodavanjem 3 kašike šećera. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno uz neprestano miksanje. Dodati 5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešati. Smesu sipati u okrugli kalup veličine 28-30 cm. Peći na 200 °C oko 12 minuta. Na isti način pripremiti i preostala tri kore.
Beli fil: 4 žumanca sjediniti sa 150 ml mleka i brašnom da nema grumuljica. Najbolje je to uraditi mikserom. Preostalo mleko (450 ml) stavite da provri sa šećerom zatim dodajte već pripremljena žumanca sa brašnom. Kuvati uz neprestano mešanje, kao što kuvate puding. Kuvani fil sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa  margarinom sa ukusom slatke pavlake 
Crni fil: Vodu i šećer stavite da vri 4-5 minuta zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promešajte i sklonite sa vatre. Odmah dodajte  mlevene orahe. Mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne postane ujednačena. Ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa maslacem ili margarinom sa ukusom slatke pavlake.

Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte 1/4 belog fila zatim preko fila složite jaffa keks (sa čokoladom prema dole) koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže. Preko jafe prefilujte ponovo sa 1/4 belog fila.
Stavite drugi patišpanj i prefilujte crnim filom. Stavite i treći patišpanj i ponovite postupak filovanja kao kod prvog patišpanja. Na kraju stavite i četvrtu koru.Celu tortu premazite umucenim slagom,ja sam je oblozila fondanom.Ako je oblažete fondanom, obavezno je napravite dan ranije da bi se stegla i bila čvrsta.

Нема коментара:

Постави коментар