уторак, 10. јун 2014.

Domaci sirup od visnje

jako lep sok od visanja za osvezavajuce dane i zimu :)

potrebno je za 10 litara  sirupa

6kg visanja zrelih
3 litre vode
6kg secera
5 kesica limuntusa
3 kesice vanilin secera

Priprema :Visnje ocistiti od peteljki i  oprati pod mlazom vode .Spremiti u vecu posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vode. Dobro ih izgnjeciti rukama, da se svaka kostica odvoji od mesa.
Ostaviti visnje da prenoce, najbolje citavih 24h, pa pristupiti cedjenju. Ja licno ih uvek cedim preko velike guste, metalne cedke, a ne preko gaze. Volim kad malo mesa od visanja propadne kroz cedku, pa da gustinu soku.Izmeriti dobijenu kolicinu soka, pa dodati istu kolicinu secera ( koliko litara soka-toliko kilograma secera)Neke visnje su vise, a neke manje socnije , pa se nikada ne zna koliko ce soka pustiti, Zato je ovo merenje tecnosti  veoma bitno.Secer mesati varjacom dok se ne istopi. Ako imate vecu kolicinu, onda vise puta u toku dana promesati ostaviti d odstoji ja sam stavia da secer odstoji 8h. Sok staviti na šporet i kuvati. Kako se pojavi pena, ukloniti je i ujedno paziti da sok ne iskipi, Nakon što se pena ukloni ostaviti sok da vrije još 5 min.
 predhodno pripremljene flaše oprane , posušiti i stavili u rernu da se ugriju na 150 stepeni). Vruć sok sipati u vruće flaše i ostaviti da se oshladi. Sok čuvati na hladnom i tamnom mestu.Posluziti posle dobrog obroka, rashladjen ,rastvoren u vodi.


Нема коментара:

Постави коментар