субота, 25. јун 2016.

KROASANI SA KULENOM I TRAPIST SIROM




Testo:
  • 800 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kom jaja
    1 zumance 
  • 400ml mleka mlakog 
  • 50 gr kvasca
    2 kašičice šećera
Premazivanje:
  • 250 gr margarina
  • 2 kom žumanaca
Nadev:
  • 150 gr kulena 
  • 150 gr sira trapista
Premazivanje:
  • 1 kom žumance
  • zumance
    malo vode 
  • ulja malo
Priprema
Margarin sobne temperature i žumanca umutiti mikserom . Zagrejati mleko sa šećerom da bude mlako i dodati kvasac, pa ostaviti da nadodje.
U prosejano brašno izmesati so, dodati mlako mleko sa nadošlim kvascem i jaja, pa zamesiti glatko testo, da bude meko Ostaviti da se udvostruci .Zatim podeliti testo na 8 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu na malo pobrašnjenoj površini rastanjiti oklagijom na velicinu tanjira. Premazivati razvijena testa umućenim margarinom, ravnomerno ga rasporedivši na 6 delova, a dva testa ne premazivati. Staviti jedno na drugo, po 3 premazana komada, a na vrh staviti nepremazivano testo. Obe grupe testa po celom obodu pritisnuti prstima, prekriti krpom i ostaviti oko 10-15 minuta da odstoji.
Na velikoj radnoj površini posuti brašnom sredinu i pažljivo oklagijom razvijati testo u veliki krug. Razvijanje testa prekinuti kada počnu tanki listići testa da se lepe za oklagiju i podižu Tada oblikovati pravilan krug
testo oštrim nožem iseći na 16 istih delova – dugih trouglova (prvo na 4 dela, pa svaku četvrtinu na još 4 dela).kulen i trapist iseći na komadiće, koji će se stavljati na obod trouglova. Na kraj svakog trougla staviti kolut kulena  na njega komad trapista Urolati testo ka špicu trougla, oblikujuci kroasan. Kroasane ređati u blago podmazan pleh, praveći razmak između njih, kad testo naraste, da se ne spoji i zalepi jedan za drugi i da mu sve površine lepo porumene pri pečenju. Stavljati ih u pleh uvek tako da leže na špicu trougla. Ostaviti kroasane da narastu u plehu, pa ih premazati umućenim žumancetom, razmućenim sa malo vode i ulja, pa svaki obilno posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 180



Нема коментара:

Постави коментар