петак, 20. јун 2014.

Domace slatko od smokvi

Potrebno je:
1kg smokvi
800gr šećera
2 limuna
400ml vode
2 vanilin secera 
Priprema:
U većoj šerpii stavite  šećer i vanilin secer sa vodom da se kuva. Nasecite limun na krugove i dodajte neka se sve kuva zajedno na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava po malo. 
Izaberite smokve srednje veličine, neka budu lepe i čvrste, ne zelene ali ne i prezrele.
Operite ih i odsecite im drške pa svaku smokvu na dva mesta bocnite viljuškom da bi bolje primile sok prilikom kuvanja i da bi ostale jednake Kada je secer spinovan dodajte smokve i  kuvajte na srednjoj temperaturi bez mesanja uz povremeno lagano potresanje serpe na ringli,pena koja se bude stvarala skinite je stalno kuvajte tako na umerenoj temperaturi  do zeljene gustine oko 1h.Slatko prekrijte vlaznom krpom ostaviti da se ohladi pa sipajte u ciste i sterilisane tegle hermeticki zatvorene.Cuvati na suvo i hladnom mestu do sluzenja.

Нема коментара:

Постави коментар